Mieliśmy dziś apetyt na puszystą , lekko wilgotną babkę z makiem więc
zmodyfikowałam
przepis na ciasto zwane Zebrą i tak oto powstała wspaniała babeczka :)
Składniki:
5
jaj
1
szklanka cukru+ 2 łyżeczki cukru waniliowego
3
szklanki mąki pszennej
1
szklanka suchego maku
3
łyżeczki proszku do pieczenia
1
szklanka oliwy
1
szklanka oranżady
Opcjonalnie
kilka kropel ulubionego aromatu
Przygotowanie:
Jaja+
cukry ubić na puszystą masę, dodać do niej olej i oranżadę oraz mąkę przesianą
wraz z proszkiem do pieczenia, suchy mak. Delikatnie całość wymieszać. Wylać na
wysmarowaną i wysypaną bułką tartą keksówkę
12x35cm mierzona od góry. Piec 45minut/ 180stopni. Po upieczeniu pozostawić w
foremce do przestudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz