Bardzo prosta biszkoptowa rolada
z musem jabłkowo-kabaczkowym. Puszysta a
zarazem wilgotna i znika szybciej niż jej samo przygotowanie.
Składniki:
5 jaj
1 szklanka cukru
¾ szklanki mąki pszennej+ 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 słoik 700ml musu kabaczkowo-jabłkowego lub po prostu prażonego jabłka.
Można również użyć świeżych jabłek pokrojonych w cienkie plasterki
2 łyżeczki cukru waniliowego, szczypta soli
Opcjonalnie łyżeczka
cynamonu
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 180stopni. Blachę z wyposażenia piekarnika
wyłożyć papierem i posmarować cieniutko masłem. Na papierze wyłożyć mus lub
ułożyć cienko pokrojone w plasterki
jabłka. Najlepiej gdyby były nieco kwaskowe. Opcjonalnie można je lekko posypać
cynamonem.
Białka ubić ze szczyptą soli, wsypać cukier oraz cukier waniliowy,
dalej ubijając dodawać kolejno żółtka. Ubijać do uzyskania gęstego kogla-mogla .
Wsypać mąki oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną
masę wylać na jabłka, równomiernie rozłożyć na całości. Piec w 180stopniach ok
30 minut.
Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto przewrócić na ściereczkę
papierem do góry. Delikatnie zdjąć papier, ukaże nam się warstwa jabłka. Zwinąć
ciasto w roladę wyczekać do wystudzenia choć, to bardzo trudne, bo i na ciepło
rolada smakuje rewelacyjnie :) Dowolnie
udekorować
Rolada zgrabniutka! Bardzo ładnie się prezentuje i z pewnością jest pyszna!
OdpowiedzUsuńJak cudownie to wygląda! Super pomysł na nadzienie. Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuń