piątek, 16 września 2016

Szybka rolada z musem jabłkowo-kabaczkowym




Bardzo prosta  biszkoptowa rolada z musem jabłkowo-kabaczkowym. Puszysta a zarazem wilgotna i znika szybciej niż jej samo przygotowanie.

Składniki:

5 jaj
1 szklanka cukru
¾ szklanki mąki pszennej+ 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 słoik 700ml musu kabaczkowo-jabłkowego lub  po prostu prażonego jabłka.
Można również użyć świeżych jabłek pokrojonych w cienkie plasterki
2 łyżeczki cukru waniliowego, szczypta soli
Opcjonalnie  łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 180stopni. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem i posmarować cieniutko masłem. Na papierze wyłożyć mus lub ułożyć  cienko pokrojone w plasterki jabłka. Najlepiej gdyby były nieco kwaskowe. Opcjonalnie można je lekko posypać cynamonem.

Białka ubić ze szczyptą soli, wsypać cukier oraz cukier waniliowy, dalej ubijając dodawać kolejno żółtka.  Ubijać do uzyskania gęstego kogla-mogla . Wsypać mąki oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wylać na jabłka, równomiernie rozłożyć na całości. Piec w 180stopniach ok 30 minut.

Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto przewrócić na ściereczkę papierem do góry. Delikatnie zdjąć papier, ukaże nam się warstwa jabłka. Zwinąć ciasto w roladę wyczekać do wystudzenia choć, to bardzo trudne, bo i na ciepło rolada smakuje rewelacyjnie  :) Dowolnie udekorować








2 komentarze:

  1. Rolada zgrabniutka! Bardzo ładnie się prezentuje i z pewnością jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak cudownie to wygląda! Super pomysł na nadzienie. Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń