środa, 28 września 2016

Orkiszowe ciasteczka z nasionami



Postanowiłam dziś upiec ciasteczka. Przepis powstawał w trakcie ich przygotowania i muszę powiedzieć, że się udało.
Ciasteczka wyszły kruche, nie za słodkie i chrupiące a uwieńczeniem smaku jest polewa z gorzkiej 60% czekolady.

Składniki:

250g masła
250g mąki pełnoziarnistej z orkiszu Basia
150g mąki pszennej tortowej Basia
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki musli błonnikowe z kokosem
3 łyżki siemię lniane
3 łyżki rodzynek
3 łyżki nasion dyni
3 spore łyżki naturalnego miodu, płynnego
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Opcjonalnie-sezam do obtoczenia brzegów ciastek, gorzka czekolada 60%

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni
Masło w misce posiekać z mąką, miodem, solą, proszkiem do pieczenia oraz jajkami. Następnie zagniatając ciasto dodać nasiona oraz rodzynki. Ciasto będzie lekko klejące, ale raczej zwarte. Dłonie lekko moczyć w wodzie i formować kulki. Ja urywałam kawałki ciasta o wadze mniej więcej 40g każda, u mnie 25sztuk. Każdą kulkę spłaszczyć w dłoniach, obtoczyć boki w sezamie, układać na blaszce wyłożonej papierem i dodatkowo dekorować nasionami.
Piec 15-18 minut do lekkiego zezłocenia ciasteczek. Czas trzeba jednak wyczuć wg swojego piekarnika gdyż mogą się za bardzo przypiec za sprawą dodanego do ciasta miodu.
Pozostawić do wystudzenia po czym ozdobić rozpuszczoną czekoladą.






2 komentarze: