Składniki:
1,5 kostki masła
lub margaryny do pieczenia
1 kg jabłek
( najlepiej kwaskowych)
6 jaj
2 szkl.
cukru
1,5 szkl.
mąki pszennej
1,5 szkl.
mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki
proszku do pieczenia
3 budynie
śmietankowe
1 litr mleka
Przygotowanie:
Obrane
jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Oddzielić żółtka od białek. Z białek
ubić pianę i odstawić. W osobnym naczyniu utrzeć margarynę z 1,5 szklanki cukru
i żółtkami na gładką masę. Ciągle ucierając, powoli dodawać mąkę ziemniaczaną i
pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie połączyć z pianą z
białek. Budynie z trzech opakowań ugotować na litrze mleka, dodając pozostały
(pół szklanki) cukier. 3/4 ciasta wyłożyć na wysmarowaną blachę, rozłożyć
jabłka, gorący budyń i resztę ciasta. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach, aż
ciasto będzie miało złoty kolor. Ciasto
można popudrować cukrem pudrem lub udekorować cytrynowym lukrem. Wymiary blaszki 25x38cm
Czy wtakich go do lodówki bo budyn się rozplywa
OdpowiedzUsuńNie miałam nigdy problemu z budyniem, po wystudzeniu ciasta zawsze był stabilny i nie wyciekał. Nie przechowywałam w lodówce
UsuńJaka duża blaszka
OdpowiedzUsuńWymiary standardowe 25x38
Usuń