sobota, 10 września 2016

Ciasto jabłkowo-budyniowe





Składniki:

1,5 kostki masła lub margaryny do pieczenia
1 kg jabłek ( najlepiej kwaskowych)
6 jaj
2 szkl. cukru
1,5 szkl. mąki pszennej
1,5 szkl. mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 budynie śmietankowe
1 litr mleka

Przygotowanie:

Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę i odstawić. W osobnym naczyniu utrzeć margarynę z 1,5 szklanki cukru i żółtkami na gładką masę. Ciągle ucierając, powoli dodawać mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie połączyć z pianą z białek. Budynie z trzech opakowań ugotować na litrze mleka, dodając pozostały (pół szklanki) cukier. 3/4 ciasta wyłożyć na wysmarowaną blachę, rozłożyć jabłka, gorący budyń i resztę ciasta. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach, aż ciasto będzie miało złoty kolor.  Ciasto można popudrować cukrem pudrem lub udekorować cytrynowym lukrem. Wymiary blaszki 25x38cm




4 komentarze:

  1. Czy wtakich go do lodówki bo budyn się rozplywa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie miałam nigdy problemu z budyniem, po wystudzeniu ciasta zawsze był stabilny i nie wyciekał. Nie przechowywałam w lodówce

      Usuń
  2. Jaka duża blaszka

    OdpowiedzUsuń