Ile osób tyle przepisów. Niektórzy zapiekają, niektóry duszą a ja gotuje w soku. Właśnie tak
przygotowaną paprykę uwielbia moja
rodzina
1 kg mielonego mięsa z łopatki
100g ryżu ( przed ugotowaniem)
Łyżeczka siekanego świeżego lubczyku ( lub suszonego)
2 średnie cebule
1 łyżka koncentratu pomidorowego
przyprawy do smaku: sól, świeżo mielony czarny pieprz, majeranek,
czosnek granulowany, szczypta ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki
0,5 litra ulubionego soku
pomidorowego, kostka bulionowa
10-12 sztuk papryki
mały pęczek świeżego koperku
Olej do smażenia
Ryż ugotować, wystudzić.
Cebulę drobno posiekać podsmażyć na łyżce oleju, wystudzić.
Mięso wyłożyć do miski dodać ryż, cebulkę , koncentrat oraz
przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Paprykę umyć odciąć górną część, wyciąć gniazda nasienne.
Tak przygotowane papryki nadziać mięsnym farszem i ciasno ułożyć w garnku.
Sok pomidorowy wymieszać z gorącą wodą 1:1
wraz z kostką bulionową, zalać papryki do max ¾ wysokości papryki. Tak
przygotowane papryki gotować ok 40 minut. Po tym czasie wyjąć papryki i
zagęścić sos wzbogacając go drobno posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz