sobota, 10 września 2016

Papryka faszerowana mięsem mielonym z ryżem





Ile osób tyle przepisów. Niektórzy zapiekają,  niektóry duszą a ja gotuje w soku. Właśnie tak  przygotowaną paprykę uwielbia moja rodzina


1 kg mielonego mięsa z łopatki
100g ryżu ( przed ugotowaniem)
Łyżeczka siekanego świeżego lubczyku ( lub suszonego)
2 średnie cebule
1 łyżka koncentratu pomidorowego
przyprawy do smaku: sól, świeżo mielony czarny pieprz, majeranek, czosnek granulowany, szczypta ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki
0,5 litra ulubionego  soku pomidorowego, kostka bulionowa
10-12 sztuk papryki
mały pęczek świeżego koperku
Olej do smażenia

Ryż ugotować, wystudzić.
Cebulę drobno posiekać podsmażyć na łyżce oleju, wystudzić.
Mięso wyłożyć do miski dodać ryż, cebulkę , koncentrat oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Paprykę umyć  odciąć górną część, wyciąć gniazda nasienne. Tak przygotowane papryki nadziać mięsnym farszem i ciasno ułożyć w garnku.
Sok pomidorowy wymieszać z gorącą wodą 1:1 wraz z kostką bulionową, zalać papryki do max ¾ wysokości papryki. Tak przygotowane papryki gotować ok 40 minut. Po tym czasie wyjąć papryki i zagęścić sos wzbogacając go drobno posiekanym koperkiem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz