wtorek, 6 września 2016

Powidła czekoladowe





Idealne do naleśników ciasteczek, ciast ale chyba najlepiej smakują wyjadane łyżeczką prosto ze słoiczka :)

Składniki:

5kg śliwek węgierek
600g cukru
3 gorzkie czekolady  u mnie Goplana (300g)+ opcjonalnie 2-3 łyżki kakao
Opcjonalnie 1 łyżeczka przyprawy korzennej do ciasteczek

Przygotowanie:

Śliwki umyć, wypestkować. Wrzucić do wysokiego garnka i smażyć na niewielkim ogniu ok.5 godzin, co jakiś czas mieszając. Ja osobiście smażę na dwie tury jednego i kolejnego dnia po ok.3-3,5godziny. W zależności ile śliwki mają soku. Gdy śliwki ładnie odparują i są już w miarę gęste wtedy dopiero dodać cukier oraz połamaną czekoladę. Teraz już częściej należy sprawdzać aby powidła się nie przypaliły. Pod sam koniec smażenia gdy masa ładnie zgęstniała dodaję przyprawy korzenne i całość miksuję blenderem  na gładką masę. Oczywiście nie trzeba tego robić ale osobiście lubię gładką konsystencję bez wyczuwalnych skórek. Gorące powidła czekoladowe przełożyć do czystych słoiczków, po czym pasteryzować 20 minut. 




1 komentarz:

  1. Pyszne powidła Małgosiu:) ja swoje nazywam czeko-dżemem lub czeko - powidłami:) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń