sobota, 11 czerwca 2016

Kotleciki siekane z kurczaka





Składniki:

2 szt. pojedyncze filety z piersi kurczaka
1 łyżka majonezu
1 łyżka ketchupu pikantnego
1 łyżeczka kurkumy
1 jajko
4-5 łyżek mąki kukurydzianej
pół szklanki tartego na małych oczkach sera żółtego
pół szklanki startej na małych oczkach surowej marchewki
pieprz czarny mielony, odrobina soli lub vegetty

Opcjonalnie: posiekany szczypiorek, natka pietruszki lub świeża kolendra

Przygotowanie:

Przygotowane filety bardzo drobno pokroić w kosteczkę, dodać pozostałe produkty, przyprawy, wymieszać.
Powstałą masę nabierać łyżką i wykładać na dobrze rozgrzany olej, smażyć na złoty kolor. W pierwszej fazie smażenia kotleciki nieco przyklejają się do patelni ale po podważeniu już ładnie się smażą.
Kotleciki są aromatyczne i bardzo soczyste.






2 komentarze: