sobota, 10 września 2016

Ciasto jabłkowo-orzechowe


 Lekko kwaskowy smak jabłek i chrupkość orzechów z dodatkiem aromatycznego cynamonu, to naprawdę smaczne połączenie :)



Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
6 jajek
1 szklanka cukru + 1 łyżeczka cukru waniliowego
5 jabłek/ ok.2 szklanki
3-4 łyżki ciemnego kakao
3/4 szklanki oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka  posiekanych  orzechów włoskich
Opcjonalnie 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać olej następnie mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką do tego dodać pokrojone w kostkę jabłka oraz posiekane orzechy oraz cynamon.
Wylać na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia. Piec 45minut w 180stopniach.
U mnie blaszka do pieczenia 24x36 Po upieczeniu dowolnie dekorować cukrem pudrem, czekoladą lub tak jak u mnie nutella i wiórki kokosowe.



2 komentarze:

  1. Świetnie wygląda. Zapraszam do siebie.   https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń