poniedziałek, 26 września 2016

Ziemniaczane koszyczki z kurczakiem



Jako dodatek do pierwszego dania lub samodzielna przekąska

Składniki:

 1/2 czerwonej papryki
 1/2 żółtej papryki
 1 mała cebula
 2 małe marchewki
 250g piersi z kurczaka
 3 średnie ziemniaki
 1/2 szklanki sera mozzarella
 2-3 łyżki oleju

Przygotowanie

Piekarnik nastawić na 180stopni.
Papryki oraz cebulę pokroić w drobną kosteczkę, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach jarzynowych, warzywa podsmażyć na łyżce oleju. Ziemniaki pokroić na cienkie plasterki. Można zrobić to nożem lub skroić na krajalnicy do chleba. I teraz mamy do wyboru gdyż filet można wcześniej ugotować z przyprawami i drobno pokroić w kosteczkę lub tak jak ja to tym razem zrobiłam najpierw pokroić mięso i delikatnie podsmażyć z przyprawą kebab tylko do ścięcia się białka. Płatki/plasterki  ziemniaczane ułożyć w foremkach na babeczki następnie mięso, podsmażone warzywa, ser. Foremka nie wymaga natłuszczania. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 25 minut.








5 komentarzy:

  1. Wow pomysłowe! Pięknie wyglądają, świetny pomysł na imprezę lub ciepłą kolację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, moim chłopakom bardzo smakowały :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Super przepis. Na pewno skorzystam. :) Zapraszam na swojego bloga kulinarnego. https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuję i zachęcam do wypróbowania przepisu. Mojej rodzince bardzo smakowało :)

    OdpowiedzUsuń