sobota, 16 lipca 2016

Ciasteczka czekoladowo - miętowe



Przepis znalazłam u jednej z koleżanek  z  grup kulinarnych.
Na wierzchu chrupiące w środku lekko wilgotne, mięciutkie i aromatyczne.



Składniki:

100 g roztopionego masła
2 całe jajka
250g mąki pszennej
200 cukru pudru
40g ciemnego, gorzkiego kakao
15g drobniutko posiekanej świeżej mięty - 0,5 szklanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli

Wykonanie:

Do miski wsypać suche produkty: mąkę, kakao, cukier puder,  sól, proszek do pieczenia oraz posiekaną miętę. Do tego dodać roztrzepane jajka oraz roztopione i przestudzone masło. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ciasto na jednolitą gładką masę. Odstawić do lodówki na ok. 30 minut dla lekkiego schłodzenia ciasta. W między czasie rozgrzać piekarnik na 190 stopni. Z gotowego ciasta odrywać kawałeczki i robić kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Po wyjęciu blachy z piekarnika chwilę odczekać zanim zbierzemy ciastka. 






5 komentarzy:

  1. Ja otaczam je cukrem pudrem przed pieczeniem 😀

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne! Następnym razem dodam jeszcze posiekaną czekoladę :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały:) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Właśnie zarobiłam ciasto na ciasteczka. Będą na jutro do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie, cieszę się, że się na nie skusiłaś :) mam nadzieję, że zasmakują :) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń