poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Bułeczki hamburgerowe



Jeśli zostały Wam kotlety mielone z obiadu i nikt nie ma na nie ochoty wystarczy, że upieczemy do nich pyszne bułeczki. W lodówce na pewno tez znajdzie się sałata i kilka warzywnych dodatków jak cebula, pomidor czy ogórek i mamy zdrowy domowy posiłek, którym nie pogardzą nawet niejadki. Ale jak burgery, to nie może obyć się bez takich dodatków jak sos czy ketchup. Ja polecam smaczne sosy firmy Develey, które często kupuję i które smakowo bardzo przypadły do gustu mojej rodzinie.

Składniki:

700 g mąki pszennej
1 i 3/4 szklanki mleka
60 g masła
25 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko

Wykonanie:

Z drożdży, połowy szklanki ciepłego mleka oraz łyżki cukru zrobić zaczyn i odstawić na ok.15 minut. W między czasie rozpuścić masło w pozostałym mleku, pilnować aby się nie zagotowało. Do miski wsypać mąkę, resztę cukru, sól oraz zaczyn z drożdżami i jajko, dobrze wymieszać i na koniec ciepłe mleko z masłem. Dokładnie wyrobić  gładkie ciasto.       Dobrze wyrobione ciasto wyłożyć na posypany mąką stół i podzielić na 8 równych kulek.  Przełożyć przygotowane bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć,  przykryć ściereczką i pozostawić na 45minut do wyrośnięcia. Po tym czasie znów je lekko spłaszczyć , posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarnami sezamu. Bułeczki piec w 180 stopniach ok 15 minut aż nabiorą złotego koloru. Czas pieczenia może się nie znacznie różnić w zależności od piekarnika.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz