Puszysta drożdżówka z
rabarbarem. Nie przesłodzona idealna ze szklanką mleka
Składniki:
4 jajka
5dag drożdży
0,5 kilograma mąki
3/4 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
1 szklanka ciepłego mleka
Opcjonalnie - sezonowe owoce
u mnie rabarbar
Kruszonka:
0,5 kostki masła
1 łyżeczka cukru
waniliowego
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki
U mnie foremka 35x12
Wykonanie:
Wcześniej zrobić zaczyn z
mleka, 2 łyżek cukru oraz 3 łyżek mąki i drożdży, pozostawić na 15 minut.
W między czasie zmiksować
jajka z cukrem, dodając olej.
Do miski wsypać pozostałą
mąkę , wlać ubite jajka z olejem oraz cały zaczyn i dobrze wyrobić ciasto mikserem.
Odstawić na kolejne 40 minut.
Po tym czasie ciasto
przełożyć do wyłożonej papierem foremki, ułożyć owoce lekko je dociskając oraz
na wierzch kruszonka.
Piec około 40 minut w
180stopniach. Ale najlepiej sprawdzić pod koniec pieczenia ciasto patyczkiem,
ponieważ nie zawsze piekarniki pieką tak samo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz