Powoli zbliża się maj a co
za tym idzie czas na przygotowanie pysznego i zdrowego syropu, miodku z mlecza
a raczej z jego żółtych kwiatków. Najlepszą porą na ich zbieranie jest
słoneczny majowy dzień kiedy kwiatki są najbardziej otwarte. Wtedy mają one
najwięcej aromatu. Po zbiorze kwiatków należy rozsypać je na papierze aby
pozwolić by ewentualne robaczki miały szanse na ucieczkę.
Należy tylko pamiętać aby nie zbierać kwiatów mniszka rosnących przy
drogach oraz na polach (ze względu na ryzyko, że są
skażone pestycydami).
Najlepiej
zbierać kwiaty rosnące na łąkach. U mnie zbieram je na ogrodzie
gdzie mnóstwo rośnie ich dookoła i przygotowuję syrop z podwójnej porcji.
Składniki:
500 kwiatów mlecza
2-3 cytryny
1 kg cukru
1litr wody
Przygotowanie:
Przygotowane kwiaty włożyć do garnka, zalać
zimną wodą i gotować przez 20 min. na wolnym ogniu. Następnie odstawić garnek w chłodne miejsce na
całą dobę.
Po tym czasie wywar odcedzić przez sito i
dodać do niego sok z cytryn oraz cukier.
Całość dokładnie wymieszać i gotować na
wolnym ogniu aż do uzyskania konsystencji lejącego miodu. Potrwa to ok 2-2,5
godziny. Tak powstały gorący syrop przelać do słoiczków.
W moim domu syrop stosowany jest przy łagodzeniu bólu gardła i
leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Poza właściwościami
przeciwzapalnymi zawiera wiele cennych witamin i minerałów.
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń