niedziela, 17 kwietnia 2016

Miodek z mlecza czyli syrop z mniszka lekarskiego



Powoli zbliża się maj a co za tym idzie czas na przygotowanie pysznego i zdrowego syropu, miodku z mlecza a raczej z jego żółtych kwiatków. Najlepszą porą na ich zbieranie jest słoneczny majowy dzień kiedy kwiatki są najbardziej otwarte. Wtedy mają one najwięcej aromatu. Po zbiorze kwiatków należy rozsypać je na papierze aby pozwolić by ewentualne robaczki miały szanse na ucieczkę.

Należy tylko pamiętać aby nie zbierać kwiatów mniszka rosnących przy drogach oraz na polach (ze względu na ryzyko, że są skażone pestycydami). 

Najlepiej zbierać kwiaty rosnące na łąkach. U mnie zbieram je na ogrodzie gdzie mnóstwo rośnie ich dookoła i przygotowuję syrop z podwójnej porcji.

Składniki:

500 kwiatów mlecza
2-3 cytryny
1 kg cukru
1litr wody

Przygotowanie:

Przygotowane kwiaty włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować  przez 20 min. na wolnym ogniu.  Następnie odstawić garnek w chłodne miejsce na całą dobę.
Po tym czasie wywar odcedzić przez sito i dodać do niego sok z cytryn oraz cukier.
Całość dokładnie wymieszać i gotować na wolnym ogniu aż do uzyskania konsystencji lejącego miodu. Potrwa to ok 2-2,5 godziny. Tak powstały gorący syrop przelać do słoiczków.

W moim domu syrop stosowany jest przy łagodzeniu bólu gardła i leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Poza właściwościami przeciwzapalnymi zawiera wiele cennych witamin i minerałów.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz