Bardzo
smaczne a zarazem bardzo proste ciasto maślankowe, które można upiec z dowolnymi owocami.
Idealnie pasuje do śliwek, truskawek, rabarbaru czy jabłek. U mnie tym razem z brzoskwiniami z puszki
Składniki:
2,5
szklanki mąki pszennej
4
jajka
3/4 szklanki oleju
1
szklanka maślanki w pokojowej temperaturze
1
szklanka cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, szczypta soli
2
łyżeczki proszku do pieczenia
Cukier
puder do posypania (opcjonalnie)
Dodatkowo na kruszonkę:
1
szklanka mąki pszennej
0,5
szklanki cukru + łyżeczka cukru waniliowego
0,5
kostki margaryny do pieczenia
Należy
pamiętać aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Wykonanie:
Jajka
z cukrem dokładnie ubić mikserem na puszystą masę. Dodać maślankę oraz olej.
Następnie
dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i już ręcznie za pomocą
łyżki całość wymieszać. Wylać ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Na cieście wyłożyć owoce oraz kruszonkę. Piec w 180stopniach około 40 minut,
każdy piekarnik piecze trochę inaczej więc najlepiej sprawdzać ciasto
patyczkiem.
ciasto super ,wszyscy mysleli ,że to drozdzowe.....PYCHA.Pierwszy raz ciasto na jogurcie mi wyszło,zawsze był zakalec (y)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało :) Bardzo proszę o zdjęcie, to umieszczę je w galerii zdjęć czytelników bloga. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
Usuńniestety nie zdążyłam zrobić,nastepnym razem :)
OdpowiedzUsuń