Składniki:
600-700g mięsa
wieprzowego z łopatki
2 średnie cebule
1 czerwona papryka
2 marchewki
2 łyżki sosu
sojowo-grzybowego
świeżo mielony czarny
pieprz, odrobina majeranku
szczypta pieprzu
cayenne oraz granulowanego czosnku. Jeśli nie mamy może być zmiażdżony świeży
ząbek. Jeśli zaś nie lubimy możemy pominąć ale zapewniam, że odrobina czosnku
oddaje bardzo dobrze smak sosu
2 liście laurowe, odrobina rozmarynu
3-4 kulki ziela
angielskiego
1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka czerwonej
papryki w proszku
3-4 łyżki oleju
2 łyżki mąki na
1/3szklanki zimnej wody- opcjonalnie
Wykonanie:
Mięso pokroić w
średniej wielkości kostkę.
Cebulę i paprykę pokroić
w drobniejszą kosteczkę, marchewkę w plasterki.
Na rozgrzany olej wrzucić
sproszkowaną paprykę zaraz po tym przygotowane mięso, krótko
obsmażyć dorzucić pokrojone warzywa oraz przyprawy wraz z koncentratem. Krótko
wszystko podsmażyć. Po tym czasie podlać mięso ok. 2-3 szklankami gorącej wody
tak aby tylko lekko je przykryła. Dusić mięso do miękkości. Na koniec jeśli
istnieje konieczność doprawić i zagęścić. Mi przygotowanie gulaszu zajmuje ok 25 minut gdyż najczęściej do
duszenia mięsa używam szybkowaru , który naprawdę znacznie skraca czas
przygotowania posiłków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz