Idealne na śniadanie oraz jako przekąska na domowe spotkania ze znajomymi
Składniki:
1 mała bagietka, bułka paryska
2 średnie pomidory
Sok z połowy cytryny
Morska sól
Świeżo mielony czarny pieprz, pieprz cayenne
1 duży ząbek czosnku
Masło klarowane do smażenia
Zielenina: u mnie natka pietruszki oraz świeża mięta. Ale również może być
szczypiorek, bazylia
Dodatkowo: jajko+ niewielka ilość mleka
Ulubiony pasztet u mnie Pasztet Klasyczny Spichlerz Rusiecki
Wykonanie:
Bagietkę pokroić skośnie na szersze kromki.
W miseczce rozbełtać jajko razem z mlekiem oraz przyprawami . Kawałki
bagietki zanurzać w masie jajeczno-mlecznej, następnie smażyć na złoty kolor na
maśle.
Sałatka/salsa pomidorowa
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić drobno lecz starać
się odrzucać pestki oraz odsączyć nieco sok. Pokrojonego pomidora skropić
cytryną, zetrzeć do niego czosnek, przyprawić solą i pieprzem oraz posiekaną
zieleniną. Proponuję spróbować tak jak było u mnie ze świeżą miętą. Naprawdę pysznie
smakuje, świeżo i interesująco.
Usmażone
kromki posmarować obficie pasztetem, na nim ułożyć po łyżeczce sałatki
pomidorowej i smacznie zajadać. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz