środa, 27 kwietnia 2016

Tosty francuskie



Idealne na śniadanie oraz jako przekąska na domowe spotkania ze znajomymi



Składniki:

1 mała bagietka, bułka paryska
2 średnie pomidory
Sok z połowy cytryny
Morska sól
Świeżo mielony czarny pieprz, pieprz cayenne
1 duży ząbek czosnku
Masło klarowane do smażenia
Zielenina: u mnie natka pietruszki oraz świeża mięta. Ale również może być szczypiorek, bazylia

Dodatkowo: jajko+ niewielka ilość mleka

Ulubiony pasztet u mnie Pasztet Klasyczny Spichlerz Rusiecki

Wykonanie:

Bagietkę pokroić skośnie na szersze kromki.
W miseczce rozbełtać jajko razem z mlekiem oraz przyprawami . Kawałki bagietki zanurzać w masie jajeczno-mlecznej, następnie smażyć na złoty kolor na maśle.

Sałatka/salsa pomidorowa
  
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić drobno lecz starać się odrzucać pestki oraz odsączyć nieco sok. Pokrojonego pomidora skropić cytryną, zetrzeć do niego czosnek, przyprawić solą i pieprzem oraz posiekaną zieleniną. Proponuję spróbować tak jak było u mnie ze świeżą miętą. Naprawdę pysznie smakuje, świeżo i interesująco.
Usmażone kromki posmarować obficie pasztetem, na nim ułożyć po łyżeczce sałatki pomidorowej i smacznie zajadać. Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz