Mała główka
młodej kapusty lub połowa większej
spory
kawałek pora z białą częścią
2 średnie
jabłka
1 pęczek zielonej
pietruszki
2-3 łyżki
majonezu u mnie Winiary + 4-5 łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego
sok z połowy
cytryny
sól, cukier,
świeżo mielony pieprz do smaku
Wykonanie:
Kapustę
drobno poszatkować, natkę bardzo drobno. Jabłko zetrzeć na tarce na dużych
oczkach i zaraz skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało. Por cieniutko
pokroić w pół krążki i posolić aby lekko zmiękł . Wszystko razem wrzucić do
miski, przyprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Wymieszać z jogurtem połączonym z
majonezem. Surówka ma świeży lekko ostrawy smak. Idealna do ryżu, ziemniaków a
nawet do grillowanych mięs.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz