czwartek, 7 kwietnia 2016

Brzdąc na krupczatce






Upiec jasny biszkopt

5 jajek
1 szklanka cukru
¾ szklanki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki suchego maku
Z podanych składników upiec biszkopt wymiary formy 30x25cm

Składniki:

1 kostka masła roślinnego u mnie tym razem margaryna Kasia
0,5 litra mleka
3 czubate łyżki maki krupczatki
O,5 szklanki cukru pudru
3 łyżki kakao
1 jajko

Wykonanie:

Odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować. Do gotującego się mleka dodać cukier, rozmieszaną mąkę z resztą mleka.
Masło utrzeć z jajkiem na puszystą masę, dodawać stopniowo masę z krupczatką i kakao. Dokładnie wszystko połączyć.
Wyłożyć przygotowany krem na biszkopt, dowolnie dekorować. U mnie praliny waflowe z kremem mleczno-orzechowym.
Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.




2 komentarze: