Składniki:
Duża główka młodej kapusty lub 2 mniejsze
ok.500 g kiełbasy lub pół na pół z boczkiem wędzonym
3 duże cebule , 2 średnie marchewki
opcjonalnie pieczarki ale nie koniecznie
przecier pomidorowy
sól, pieprz
ok.500 g kiełbasy lub pół na pół z boczkiem wędzonym
3 duże cebule , 2 średnie marchewki
opcjonalnie pieczarki ale nie koniecznie
przecier pomidorowy
sól, pieprz
3-4 listki laurowe, 2 łyżeczki majeranku 4-5 ziarenek ziela angielskiego Kotanyi
cukier do smaku
olej lub smalec do smażenia
cukier do smaku
olej lub smalec do smażenia
Wykonanie :
Kapustę poszatkować, wrzucić do garnka i wlać 2-3 szklanki gorącej wody, dodać pokrojoną w talarki marchewkę. Kiedy kapusta lekko się podgotuje i ”upadnie” dodać ziele angielskie, liść laurowy, przyprawy. Cebulę pociąć w pióra a kiełbasę w kostkę. Na patelni na oleju podsmażyć kiełbasę. Następnie dodać cebulę, podsmażone dodać do kapusty. Doprawić solą i pieprzem. Dusić chwilę po czym dodać koncentrat. Pod przykryciem całość gotować na wolnym ogniu 20-25 minut do miękkości. Doprawić do smaku. Na koniec dodaję nieco świeżego koperku lub natki pietruszki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz