sobota, 9 kwietnia 2016

Cytrynowy krem







Składniki

4 duże żółtka, 1 jajko
3/4 szklanki cukru pudru
¼ szklanki drobno startej skórki z cytryny
1/3 szklanki soku z cytryny
szczypta soli
6 łyżek  dobrego masła

Wykonanie:

Do metalowej miski nałożonej na garnek z wodą ( na gazie) ale tak aby dno miski nie było zanurzone w wodzie i woda nie może wrzeć wrzucić wszystkie składniki oprócz masła. Dobrze wszystko mieszać trzepaczką. Pilnować aby woda się nie gotowała. W razie potrzeby na chwilę zdejmować miskę z ognia. Gdy wszystko ładnie się ubije i połączy i masa zgęstnieje dodawać po kolei kawałki masła, nie wszystko od razu, mieszać do rozpuszczenia. Następnie gdy już wszystko mamy wymieszane i ubite przelać, przetrzeć przez sito aby masa zrobiła się gładka bez grudek.
Idealny krem do ciast, ciasteczek, bezowego toru pavlowa. Ja często korzystam z tego kremu jako dodatek do masy ze śmietany z mascarpone. Bardzo cytrusowy i orzeźwiający smak




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz