Składniki
4 duże
żółtka, 1 jajko
3/4 szklanki
cukru pudru
¼ szklanki drobno
startej skórki z cytryny
1/3 szklanki
soku z cytryny
szczypta soli
6 łyżek dobrego masła
Wykonanie:
Do metalowej
miski nałożonej na garnek z wodą ( na gazie) ale tak aby dno miski nie było
zanurzone w wodzie i woda nie może wrzeć wrzucić wszystkie składniki oprócz
masła. Dobrze wszystko mieszać trzepaczką. Pilnować aby woda się nie gotowała.
W razie potrzeby na chwilę zdejmować miskę z ognia. Gdy wszystko ładnie się
ubije i połączy i masa zgęstnieje dodawać po kolei kawałki masła, nie wszystko od
razu, mieszać do rozpuszczenia. Następnie gdy już wszystko mamy wymieszane i
ubite przelać, przetrzeć przez sito aby masa zrobiła się gładka bez grudek.
Idealny krem
do ciast, ciasteczek, bezowego toru pavlowa. Ja często korzystam z tego kremu
jako dodatek do masy ze śmietany z mascarpone. Bardzo cytrusowy i orzeźwiający
smak
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz