Jak dla mnie ciasto idealne. Puszysty biszkopt, kremowa masa, lekki aromat alkoholu oraz rozpływająca się w ustach czekolada. Było tak pyszne, że nie udało mi się zrobić więcej zdjęć :)
Składniki:
Biszkopt:
8
jajek
1
i 3/4 szklanki mąki krupczatki
1,5
szklanki cukru
1
łyżeczka proszku do pieczenia
2
łyżki gorzkiego kakao
Wykonanie:
Żółtka
oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, pojedynczo dodawać żółtka
dosypując stopniowo cukier. Ubić na
puszystą gęstą masę . Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, wymieszać. Piec
około 20 minut w 170 stopniach
ale kontrolować ciasto, piekarniki różnie pieką. Wymiary blaszki 37x25cm
Masa do przełożenia:
500ml
śmietany kremówki 36%
500g
serka mascarpone
2
łyżeczki cukru pudru
3
łyżki nutellii
Polewa: 1
gorzka czekolada 100g u mnie Goplana
100ml
śmietanki kremówki
Dodatkowo: wydrążone wiśnie. U mnie owoce pochodzą z wcześniej robionej nalewki.
Wykonanie:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, osobno rozprowadzić serek z
nutellą. Połączyć razem z ubitą śmietaną.
Wystudzony biszkopt przekroić na 2 części, nasączyć (u mnie amaretto),
posmarować częścią masy ułożyć wiśnie. Przykryć drugą częścią biszkoptu , znów
posmarować masą. Rozprowadzić czekoladę w śmietance ( na parze) i przygotować
polewę.
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i również serdecznie pozdrawiam :)
Usuń