czwartek, 7 kwietnia 2016

Klopsiki gotowane w sosie koperkowym





Składniki

500g mięsa mielonego z łopatki
1 mała cebula
1 jajko
4-5 łyżek bułki tartej
liść laurowy
1 łyżka majeranku
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
2-3 ziarna ziela angielskiego
pieprz mielony czarny
sól , vegeta
pęczek świeżego koperku
śmietanka u mnie 30%

Wykonanie:

Do garnka wlać ok 700-800ml wody, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, nieco vegety,  zagotować. Mięso mielone doprawić, uformować klopsiki i wrzucić do gotującego się wywaru. Gotować ok 15-20 minut na nie dużym ogniu. Po tym czasie wyjąć klopsiki wrzucić drobno pokrojony koperek, w niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzić ok. 2 łyżki mąki i dodać do wywaru, zagotować, wyłączyć gaz pod garnkiem. Dopiero wtedy dodać śmietankę, ewentualnie doprawić i wrzucić klopsiki do sosu.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz