Składniki
500g mięsa
mielonego z łopatki
1 mała
cebula
1 jajko
4-5 łyżek
bułki tartej
liść laurowy
1 łyżka
majeranku
2 ząbki
czosnku, zmiażdżone
2-3 ziarna
ziela angielskiego
pieprz mielony
czarny
sól , vegeta
pęczek świeżego
koperku
śmietanka u
mnie 30%
Wykonanie:
Do garnka wlać ok
700-800ml wody, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, nieco vegety, zagotować. Mięso mielone doprawić, uformować
klopsiki i wrzucić do gotującego się wywaru. Gotować ok 15-20 minut na nie
dużym ogniu. Po tym czasie wyjąć klopsiki wrzucić drobno pokrojony koperek, w
niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzić ok. 2 łyżki mąki i dodać do wywaru, zagotować,
wyłączyć gaz pod garnkiem. Dopiero wtedy dodać śmietankę, ewentualnie doprawić
i wrzucić klopsiki do sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz