środa, 6 kwietnia 2016

Cytrynowiec








Biszkopt jasny
Składniki:

5 jajek
1 szklanka cukru
¾ szklanki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Z podanych składników upiec biszkopt wymiary formy 25x37cm


Kolejne składniki:

2szt budynie śmietankowe
1 kostka masła
¾ szklanki cukru
3 żółtka
3 cytryny
1 i ½ łyżki mąki pszennej
1łyżka mąki ziemniaczanej
 1 cukier waniliowy


Masa cytrynowa
Wykonanie:

Wycisnąć sok z cytryn i i uzupełnić wodą do  2 i ½ szklanki. Przelać do garnka, zagotować razem z cukrem.
W ½ szklanki wody rozprowadzić budyń, żółtka, obie mąki połączyć z zagotowaną wodą cytrynową i ugotować budyń.
Przestudzony budyń utrzeć z miękkim masłem.


Masa śmietankowa
Wykonanie:

0,5 litra śmietanki kremówki 30-36% ubić z 3 łyżkami cukru pudru. W między czasie rozpuścić 3 płaskie łyżki żelatyny w 1/3 szklanki gorącej wody, przestudzić i dodać do śmietany. Masę śmietanową wyłożyć na masę cytrynową.
Na górze najczęściej układam jeszcze warstwę herbatników petit beurre  maczanych w soku cytryny i robię lukier. Tym razem tego nie zrobiłam wierzch ciasta posypałam tartą czekoladą.


Warstwy:  biszkopt - masa cytrynowa - masa śmietanowa – herbatniki - lukier





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz