Biszkopt jasny
Składniki:
5 jajek
1 szklanka
cukru
¾ szklanki
mąki krupczatki
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
3 łyżki mąki
ziemniaczanej
Z podanych
składników upiec biszkopt wymiary formy 25x37cm
Kolejne składniki:
2szt budynie
śmietankowe
1 kostka
masła
¾ szklanki
cukru
3 żółtka
3 cytryny
1 i ½ łyżki
mąki pszennej
1łyżka mąki
ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
Masa cytrynowa
Wykonanie:
Wycisnąć sok
z cytryn i i uzupełnić wodą do 2 i ½
szklanki. Przelać do garnka, zagotować razem z cukrem.
W ½ szklanki
wody rozprowadzić budyń, żółtka, obie mąki połączyć z zagotowaną wodą cytrynową
i ugotować budyń.
Przestudzony
budyń utrzeć z miękkim masłem.
Masa śmietankowa
Wykonanie:
0,5 litra
śmietanki kremówki 30-36% ubić z 3 łyżkami cukru pudru. W między czasie
rozpuścić 3 płaskie łyżki żelatyny w 1/3 szklanki gorącej wody, przestudzić i
dodać do śmietany. Masę śmietanową wyłożyć na masę cytrynową.
Na górze
najczęściej układam jeszcze warstwę herbatników petit beurre
maczanych w soku cytryny i robię lukier. Tym razem tego nie zrobiłam
wierzch ciasta posypałam tartą czekoladą.
Warstwy:
biszkopt - masa cytrynowa - masa śmietanowa – herbatniki - lukier
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz