środa, 20 kwietnia 2016

Chleb na mące pszennej - chlebowej na drożdżach






Składniki:

400g mąki pszennej - chlebowej
100g mąki żytniej
300ml ciepłej wody
50ml letniego mleka
25g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1/3 szklanki oleju u mnie Kujawski 3 ziarna

Wykonanie:

Mleko i wodę razem połączyć dodać cukier oraz drożdże, wymieszać.
Do miski wsypać obie mąki, sól, rozpuszczone drożdże oraz olej.
Dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Jeśli chcemy chleb z nasionami , to jest ten moment aby je dodać. U mnie przeważnie jest to siemię lniane, sezam lub słonecznik. Czasami też pestki dyni lub prażona cebulka.  Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok 40 minut. Gdy ładnie podrośnie jeszcze raz lekko wyrobić i ułożyć w wysmarowanych tłuszczem oraz posypanych mąką foremkach. Piec 35-40 minut / 180stopniach






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz