Składniki:
400g mąki pszennej - chlebowej
100g mąki żytniej
300ml ciepłej wody
50ml letniego mleka
25g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1/3 szklanki oleju u mnie
Kujawski 3 ziarna
Wykonanie:
Mleko i wodę razem
połączyć dodać cukier oraz drożdże, wymieszać.
Do miski wsypać obie mąki,
sól, rozpuszczone drożdże oraz olej.
Dokładnie wyrobić na
gładkie ciasto. Jeśli chcemy chleb z nasionami , to jest ten moment aby je
dodać. U mnie przeważnie jest to siemię lniane, sezam lub słonecznik. Czasami
też pestki dyni lub prażona cebulka.
Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok 40 minut. Gdy ładnie
podrośnie jeszcze raz lekko wyrobić i ułożyć w wysmarowanych tłuszczem oraz
posypanych mąką foremkach. Piec 35-40 minut / 180stopniach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz