piątek, 8 kwietnia 2016

Flaczki z boczniaków






Składniki

1 duża marchewka
1 pietruszka-korzeń
Pół małego selera
1 opakowanie boczniaków – 250g
Pół łyżeczki koncentratu pomidorowego, olej do smażenia
bulion warzywny ( może być również bulion mięsny), przyprawa do flaczków
ziele angielskie, pieprz biały, imbir, gałka muszkatołowa, sól, majeranek, słodka papryka
Opcjonalnie mąka, jeśli chcemy zagęścić zupę.

Przygotowanie:

Warzywa pokroić na zapałkę i dusić na oleju ok.10- 15min. Boczniaki umyć, pokroić w paseczki i krótko podgotować w bulionie. Dodać przyprawy według uznania smakowego. Po zagotowaniu bulionu z boczniakami dodać uduszone warzywa i gotować ok.20min. Przyprawić do smaku.
W razie potrzeby zagęścić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz