To jeden ze
sposobów na pozbycie się resztek niechcianych wędlin, które zalegają na talerzu
w lodówce.
Składniki:
300-400g
krojonej wędliny, kiełbasy najlepiej lekko wędzonej (różnej)
2 spore
cebule
1 marchewka
3-4 ogórki
kiszone
2-3 łyżki koncentratu
pomidorowego u mnie Pudliszki
Garść startego
żółtego sera
Olej do
smażenia
Cukier, sól,
pieprz cayenne
Wykonanie:
Na oleju
podsmażyć pokrojoną w kostkę wędlinę. Gdy ładnie się zrumieni wrzucić do niej
pokrojoną w dużą kostkę cebule. Razem podsmażyć.
W między
czasie zetrzeć marchewkę na tarce na małych oczkach sałatkowych, dodać do
kiełbasy. Ogórki obrać ze skórki ale nie koniecznie, pokroić w kostkę i również
dodać do kiełbasy. Podlać wodą do wysokości składników, podgotować na
niewielkim ogniu około 10 minut. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy oraz
przyprawy, gotować kolejne 15 minut. Pod koniec gotowania dodać żółty ser,
który się rozpuści i ładnie zagęści nam sos. Nieco
ostrożnie z solą ponieważ kiszone ogórki oraz kiełbasa odda słonego smaku ale
ogólnie smak sosu powinien być zdecydowany, słodko-kwaśno-ostry.
Ja osobiście
podaję ryż od razu wymieszany z całym sosem ale można również sos podawać osobno
do ryżu a nawet makaronu. U mnie w towarzystwie zielonej surówki, która moim
zdaniem idealnie do niego pasuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz