wtorek, 26 kwietnia 2016

Ryż na ostro




To jeden ze sposobów na pozbycie się resztek niechcianych wędlin, które zalegają na talerzu w lodówce.

Składniki:

300-400g krojonej wędliny, kiełbasy najlepiej lekko wędzonej (różnej)
2 spore cebule
1 marchewka
3-4 ogórki kiszone
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego u mnie Pudliszki
Garść startego żółtego sera
Olej do smażenia
Cukier, sól, pieprz cayenne

Wykonanie:

Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę wędlinę. Gdy ładnie się zrumieni wrzucić do niej pokrojoną w dużą kostkę cebule. Razem podsmażyć.
W między czasie zetrzeć marchewkę na tarce na małych oczkach sałatkowych, dodać do kiełbasy. Ogórki obrać ze skórki ale nie koniecznie, pokroić w kostkę i również dodać do kiełbasy. Podlać wodą do wysokości składników, podgotować na niewielkim ogniu około 10 minut. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy, gotować kolejne 15 minut. Pod koniec gotowania dodać żółty ser, który się rozpuści i ładnie zagęści nam sos.   Nieco ostrożnie z solą ponieważ kiszone ogórki oraz kiełbasa odda słonego smaku ale ogólnie smak sosu powinien być zdecydowany, słodko-kwaśno-ostry.
Ja osobiście podaję ryż od razu wymieszany z całym sosem ale można również sos podawać osobno do ryżu a nawet makaronu. U mnie w towarzystwie zielonej surówki, która moim zdaniem idealnie do niego pasuje.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz