Już od kilku
dni chodziły za mną jakieś kwaśne smaki. Postanowiłam, że będzie to zupa
ogórkowa. Ale nie taka tradycyjna pokrojona w kosteczkę ale podana w formie
kremu. Powiem Wam, że bardzo mi smakowała
Składniki:
1200
ml wody u mnie bulion
5 średnich kiszonych ogórków
2 marchewki
2 średnie ziemniaki
5 średnich kiszonych ogórków
2 marchewki
2 średnie ziemniaki
1
mała pietruszka
kawałek
selera oraz zielonej części pora
świeży koperek
2-3 łyżki oleju
świeży koperek
2-3 łyżki oleju
2 łyżki
masła
świeżo mielony pieprz
świeżo mielony pieprz
2-3
ziarna ziela angielskiego, liść laurowy
opcjonalnie
jogurt grecki
Wykonanie:
Warzywa obrać,
umyć i pokroić. Ogórki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Warzywa oprócz
ogórków podsmażyć na oleju do lekkiego zeszklenia warzyw po czym zalać bulionem
dodać przyprawy. Tarte ogórki zasmażyć na maśle ok 5 minut i dodać do wywaru z warzywami. Gotować do miękkości . Ja
najczęściej gotuję w szybkowarze więc u mnie to jakieś 10-15 minut. Po tym
czasie wyjąć liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość zmiksować ale na tyle
aby podczas jedzenia były jeszcze wyczuwalne warzywa. Podać z siekanym świeżym
koperkiem oraz kleksem z jogurtu naturalnego
Świetna zupa. Nigdy bym nie pomyślała, że można w ten sposób podać zupę ogórkową. Dzieci zachwycone :)
OdpowiedzUsuń