Biszkopt ciemny
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
¾ szklanki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
3 łyżki ciemnego kakao
Do nasączenia u mnie
likier amaretto
Z podanych składników
upiec biszkopt wymiary formy 25x37cm
Masa wiśniowa
Składniki:
700g
wiśni drylowanych w syropie, w kompocie
500ml
soku wiśniowego
4
płaskie łyżki cukru
Laska
cynamonu
Skórka
z dobrze wyszorowanej cytryny
50g
mąki ziemniaczanej rozpuszczonej z połowie szklanki zimnej wody
Masa serowa
Składniki
600g
serka homogenizowanego u mnie Jogobella
150g
cukru
1
cukier waniliowy
600ml
śmietanki kremówki 30-36%
125g
kawy czekoladowej cappuccino
3
łyżeczki naturalnej kawy rozpuszczalnej
6
łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w ¼ szklanki wrzącej wody
Do
posypania ciasta kakao lub tarta gorzka czekolada
Masa wiśniowa
Wykonanie:
Sok wiśniowy
zagotować z cukrem, cynamonem oraz skórką cytrynową. Gotować na małym ogniu ok
10 minut po czym skórkę i cynamon wyjąć z soku. Przygotować mąkę ziemniaczaną
wlać do soku i zagotować. Dodać wiśnie i dokładnie wymieszać. Odstawić do
lekkiego wystudzenia, po czym wyłożyć masę wiśniową na nasączony wcześniej
biszkopt.
Masa serowa
Wykonanie:
Śmietanę
ubić dodając do niej obie kawy. Przygotować żelatynę.
Ser
zmiksować z cukrami do którego wlać powoli jeszcze ciepłą żelatynę. Zazwyczaj
przed wlaniem żelatyny hartuję ją dodając do naczynia z żelatyną łyżkę sera co
zapobiegnie przypadkowemu zważeniu się serka.
Do
sera dodajemy wcześniej ubitą śmietanę z kawą, szybciutko mieszamy i wykładamy
na wystudzoną już masę wiśniową. Dowolnie
dekorujemy wierzch ciasta posypując kakao lub tartą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz