poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Cappuccino z wiśniami








Biszkopt ciemny

Składniki:

5 jajek
1 szklanka cukru
¾ szklanki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki ciemnego kakao
Do nasączenia u mnie likier amaretto
Z podanych składników upiec biszkopt wymiary formy 25x37cm

Masa wiśniowa

Składniki:
 
700g wiśni drylowanych w syropie, w  kompocie
500ml soku wiśniowego
4 płaskie łyżki cukru
Laska cynamonu
Skórka z dobrze wyszorowanej cytryny
50g mąki ziemniaczanej rozpuszczonej z połowie szklanki zimnej wody

Masa serowa
 

Składniki

600g serka homogenizowanego u mnie Jogobella
150g cukru
1 cukier waniliowy
600ml śmietanki kremówki 30-36%
125g kawy czekoladowej cappuccino
3 łyżeczki naturalnej kawy rozpuszczalnej
6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w ¼ szklanki wrzącej wody
Do posypania ciasta kakao lub tarta gorzka czekolada



Masa wiśniowa

Wykonanie:
 
Sok wiśniowy zagotować z cukrem, cynamonem oraz skórką cytrynową. Gotować na małym ogniu ok 10 minut po czym skórkę i cynamon wyjąć z soku. Przygotować mąkę ziemniaczaną wlać do soku i zagotować. Dodać wiśnie i dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego wystudzenia, po czym wyłożyć masę wiśniową na nasączony wcześniej biszkopt.

Masa serowa 

Wykonanie:

Śmietanę ubić dodając do niej obie kawy. Przygotować żelatynę.
Ser zmiksować z cukrami do którego wlać powoli jeszcze ciepłą żelatynę. Zazwyczaj przed wlaniem żelatyny hartuję ją dodając do naczynia z żelatyną łyżkę sera co zapobiegnie przypadkowemu zważeniu się serka.
Do sera dodajemy wcześniej ubitą śmietanę z kawą, szybciutko mieszamy i wykładamy na wystudzoną już masę wiśniową.  Dowolnie dekorujemy wierzch ciasta posypując kakao lub tartą czekoladą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz