Bardzo
lubimy wszelkiego rodzaju kasze , płatki i ryże. Najczęściej kupowanymi w moim
domu są produkty firmy Kupiec gdzie mamy naprawdę bardzo duży wybór produktów. Dzisiaj
ryż długoziarnisty, który idealnie wpasował się w moją potrawę.
Składniki:
2 pojedyncze filety z kurczaka
400g
pieczarek w zalewie solnej
2 marchewki
Kawałek selera
1 mała
czerwona papryka
Kawałek białej
części pora
2 łyżki
koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki musztardy
Przyprawa curry
w proszku 2-3 łyżeczki, kostka bulionowa, szczypta cayenne, odrobina cukru, soli i pieprzu czarnego
Do zagęszczenia
sosu kremowa śmietanka 30%
Natka
pietruszki
Ryż biały
długoziarnisty firmy Kupiec
olej do smażenia lub klarowane masło
Wykonanie:
Warzywa oczyścić, marchew i seler zetrzeć na
tarce na dużych oczkach, por pokroić w półplasterki i przesmażyć na maśle. Przełożyć
do wyższego garnka, dorzucić wcześniej odsączone z zalewy i lekko podduszone na
maśle pieczarki. Filet z kurczaka pokroić w paski, który również krótko
podsmażyć tylko do ścięcia się białka i również dołożyć do garnka z warzywami.
Przyprawić i podlać bulionem do wysokości mięsa, nie więcej. Do całości dodać
pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę oraz koncentrat i musztardę i dusić na małym ogniu do
miękkości ok 25minut. Po tym czasie doprawić jeszcze do smaku jeśli to
potrzebne oraz zagęścić śmietanką. Potrawa najlepiej smakuje podana na ryżu
obficie posypana posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz