wtorek, 12 kwietnia 2016

Kurczak z curry i pieczarkami




Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju kasze , płatki i ryże. Najczęściej kupowanymi w moim domu są produkty firmy Kupiec gdzie mamy naprawdę bardzo duży wybór produktów. Dzisiaj ryż długoziarnisty, który idealnie wpasował się w moją potrawę.




Składniki:
  
2 pojedyncze filety z kurczaka
400g pieczarek w zalewie solnej
2 marchewki
Kawałek selera
1 mała czerwona papryka
Kawałek białej części pora
2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki musztardy
Przyprawa curry w proszku 2-3 łyżeczki, kostka bulionowa, szczypta cayenne, odrobina cukru, soli i pieprzu czarnego
Do zagęszczenia sosu kremowa śmietanka 30%
Natka pietruszki
Ryż biały długoziarnisty  firmy Kupiec
olej do smażenia lub klarowane masło

Wykonanie:

 Warzywa oczyścić, marchew i seler zetrzeć na tarce na dużych oczkach, por pokroić w półplasterki i przesmażyć na maśle. Przełożyć do wyższego garnka, dorzucić wcześniej odsączone z zalewy i lekko podduszone na maśle pieczarki. Filet z kurczaka pokroić w paski, który również krótko podsmażyć tylko do ścięcia się białka i również dołożyć do garnka z warzywami. Przyprawić i podlać bulionem do wysokości mięsa, nie więcej. Do całości dodać pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę oraz koncentrat i musztardę i dusić na małym ogniu do miękkości ok 25minut. Po tym czasie doprawić jeszcze do smaku jeśli to potrzebne oraz zagęścić śmietanką. Potrawa najlepiej smakuje podana na ryżu obficie posypana posiekaną natką pietruszki.
 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz