czwartek, 14 kwietnia 2016

Pikantna zupa gulaszowa z papryką




Składniki:

2 podwójne filety z kurczaka
5 szt. czerwonej papryki
5 średniej wielkości ziemniaków
2 marchewki
kawałek selera
2-3 cebule
2 ząbki czosnku lub łyżeczka czosnku granulowanego
4-5 łyżek papryki mielonej słodkiej wędzonej
1 łyżeczka pieprzu cayenne 
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego ( kuminu )
2 łyżeczki kurkumy
3-4 łyżki oliwy + 4łyżki masła do smażenia
około 2-3 łyżek koncentratu pomidorowego
 pęczek natki, świeży lubczyk
sól lub maggi do smaku

Wykonanie:

Filet pokroić w kostkę lub paski, cebulę w piórka, a czosnek drobno posiekać.
W wyższym garnku rozgrzać oliwę, a następnie dodać do niej masło.
Dodać pokrojoną cebulę oraz czosnek. Kiedy cebula się lekko podsmaży dodać mięso oraz przyprawy.
Mięso lekko podsmażyć następnie podlać wodą ok 2-2,5l. gotować na małym ogniu. W międzyczasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki i seler a marchewkę w plasterki,  paprykę w paski, wrzucić do wywaru dodać również koncentrat oraz poszatkowany świeży lubczyk. Całość gotować do miękkości na małym ogniu. Pod koniec gotowania doprawić jeśli istnieje taka potrzeba, dodać poszatkowaną natkę pietruszki. Zupa powinna mieć wyrazisty smak, lekko pikantny.  



2 komentarze: