Składniki:
1 podwójny
filet z kurczaka
2-3 szt. czerwonej
papryki
5 średniej
wielkości ziemniaków
2 marchewki
kawałek selera
2 marchewki
kawałek selera
2-3 cebule
2 ząbki
czosnku lub łyżeczka czosnku granulowanego
4-5 łyżek
papryki mielonej słodkiej wędzonej
1 łyżeczka pieprzu
cayenne
1 łyżeczka
mielonego kminu rzymskiego ( kuminu )
2 łyżeczki kurkumy
3-4 łyżki oliwy
+ 4łyżki masła do smażenia
około 2-3
łyżek koncentratu pomidorowego
pęczek natki, świeży lubczyk
sól lub
maggi do smaku
Wykonanie:
Filet
pokroić w kostkę lub paski, cebulę w piórka, a czosnek drobno posiekać.
W wyższym garnku rozgrzać oliwę, a następnie
dodać do niej masło.
Dodać pokrojoną cebulę oraz czosnek. Kiedy cebula się lekko podsmaży dodać mięso oraz przyprawy.
Mięso lekko podsmażyć
następnie podlać wodą ok 2-2,5l. gotować na małym ogniu. W międzyczasie obrać i
pokroić w kostkę ziemniaki i seler a marchewkę w plasterki, paprykę w paski, wrzucić do wywaru dodać również
koncentrat oraz poszatkowany świeży lubczyk. Całość gotować do miękkości na
małym ogniu. Pod koniec gotowania doprawić jeśli istnieje taka potrzeba, dodać
poszatkowaną natkę pietruszki. Zupa powinna mieć wyrazisty smak, lekko
pikantny.
Pyszna zupka Małgosiu :-)
OdpowiedzUsuń