Kolejna drożdżowa propozycja tym razem bułeczki z owocami. Bardzo smaczne i
aromatyczne. Te są w wersji z truskawkami ale można wykonać je z dowolnym
nadzieniem a nawet same bez nadzienia smakują wyśmienicie.
Składniki
500 g mąki
50 g drożdży
300 ml mleka
100g margaryny lub masła
2 łyżki czystego smalcu ( nie jest wyczuwalny w smaku)
1 jajko
2 żółtka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
sok z połowy cytryny
50 g drożdży
300 ml mleka
100g margaryny lub masła
2 łyżki czystego smalcu ( nie jest wyczuwalny w smaku)
1 jajko
2 żółtka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
sok z połowy cytryny
Kruszonka
100g margaryny
1 szklanka mąki
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
Wykonanie:
Z drożdży, 100ml mleka oraz łyżki mąki i cukru zrobić zaczyn, zostawić na
10 minut.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać zaczyn, posiekaną margarynę, smalec i
pozostałe składniki. Dobrze wyrobić gładkie ciasto. Przykryć miskę ściereczką
odstawić na 50 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta
energicznie uderzyć w nie pięścią aby je odgazować, jeszcze raz lekko zagnieść
po czym odrywać kawałki ciasta formując małe kulki w głąb której wcisnąć po 1
truskawce. Układać bułeczki na okrągłej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić
jeszcze na 15 minut do napuszenia.
Przed włożeniem do pieca posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką
, piec ok.40 minut -190 stopni.
Pyszne Malgosiu. Uwielbiam takie wypieki :-)
OdpowiedzUsuń