sobota, 16 kwietnia 2016

Orientalny kurczak





Składniki:


300g piersi z kurczaka pokrojonej w paski
1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paski
1 duża cebula pokrojona w kosteczkę
2 ząbki czosnku
2 średnie marchewki pokrojone w zapałkę
kilka grzybków mun, wcześniej osobno podgotowanych i pokrojonych w paseczki
spora garść zielonego groszku, może być mrożony
garść kukurydzy konserwowej
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu cayenne  
1 łyżeczka imbiru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki miodu rodzaj wg upodobań smakowych
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki bulionu warzywnego
2-3 łyżki oleju rzepakowego
sól opcjonalnie

Wykonanie:

Mięso pokroić w niewielkie paski obtoczyć w sosie sojowym wymieszanym z przyprawami oraz miodem. Odstawić na ok. 30 minut aby mięso nabrało smaku.
W tym czasie pokroić paprykę oraz cebulę. Na rozgrzanym oleju przesmażyć mięso. Następnie dodać warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażyć na średnim ogniu około 5 minut, po tym czasie całość podlać bulionem oraz pozostałym sosem z marynowania mięsa , do tego dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, przyprawić do smaku jeśli to konieczne i dusić całość ok. 20minut aby warzywa się nie rozgotowały. Po tym czasie w razie potrzeby można zagęścić sos mąką ziemniaczaną.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz