piątek, 15 kwietnia 2016

Drobiowy kotlet po parysku



Ile domów pewnie i tyle przepisów. Chciałam podzielić się więc moim sposobem przygotowania kotleta po parysku. U mnie jest to kotlet z piersi kurczaka, bo taki właśnie bardziej nam smakuje ale również dobrze możecie przygotować go ze schabu.
Przyjemnie chrupiąca panierka z soczystym wnętrzem.




Składniki:

2 pojedyncze filety z kurczaka
4 jajka
mąka pszenna
świeżo mielony czarny pieprz
sól lub vegetta w zależności czego używamy, może też  być przyprawa do kurczaka
duża szczypta granulowanego czosnku
U mnie dodatkowo płaska łyżeczka kurkumy dla ładnego kolorku
Olej lub masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

Każdy filet przekroić  wzdłuż na pół, lekko rozbić ( nie tak mocno jak na tradycyjne kotlety), każdy kawałek mięsa dość dobrze przyprawić.  Przygotować mąkę oraz w osobnym naczyniu jajka, które dobrze rozbełtać. Przyprawione kawałki mięsa zanurzać najpierw w mące potem w jajku i znów powtarzamy te czynności mąka i jajko i od razu wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Najpierw smażymy na większym ogniu potem nieco zmniejszyć płomień. Smażyć na złoty kolor.  Mięso najlepiej smakuje od razu podane po usmażeniu.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz