Ile domów pewnie i tyle
przepisów. Chciałam podzielić się więc moim sposobem przygotowania kotleta po
parysku. U mnie jest to kotlet z piersi kurczaka, bo taki właśnie bardziej nam
smakuje ale również dobrze możecie przygotować go ze schabu.
Przyjemnie chrupiąca
panierka z soczystym wnętrzem.
Składniki:
2 pojedyncze filety z
kurczaka
4 jajka
mąka pszenna
świeżo mielony czarny
pieprz
sól lub vegetta w
zależności czego używamy, może też być przyprawa
do kurczaka
duża szczypta
granulowanego czosnku
U mnie dodatkowo płaska
łyżeczka kurkumy dla ładnego kolorku
Olej lub masło klarowane
do smażenia
Przygotowanie:
Każdy filet przekroić wzdłuż na pół, lekko rozbić ( nie tak mocno
jak na tradycyjne kotlety), każdy kawałek mięsa dość dobrze przyprawić. Przygotować mąkę oraz w osobnym naczyniu
jajka, które dobrze rozbełtać. Przyprawione kawałki mięsa zanurzać najpierw w
mące potem w jajku i znów powtarzamy te czynności mąka i jajko i od razu wrzucamy
na rozgrzany tłuszcz. Najpierw smażymy na większym ogniu potem nieco zmniejszyć
płomień. Smażyć na złoty kolor. Mięso
najlepiej smakuje od razu podane po usmażeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz