Lekka a zarazem sycąca
idealna na spotkania ze znajomymi
Składniki:
300 g świeżych liści
szpinaku (lub mrożonych liści szpinaku)
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
3 jaja
1 opakowanie mieszanki meksykańskiej Hortex
2 opakowania serka śmietankowego
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
3 jaja
1 opakowanie mieszanki meksykańskiej Hortex
2 opakowania serka śmietankowego
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do
180′C. Liście szpinaku opłukać, zalać wrzątkiem, odsączyć nadmiar wody
dociskając ręcznik papierowy (mrożony szpinak rozmrozić, odsączyć). Szpinak
zmiksować z czosnkiem, gałką muszkatołową, solą, pieprzem i 3 żółtkami (białka
przełożyć do miski). Białka ubić na sztywną pianę i połączyć ze szpinakiem.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę szpinakową.
Rozsmarować na całej powierzchni, tworząc prostokąt. Piec 15 minut. Po wyjęciu
z piekarnika odstawić na kilka minut do ostygnięcia. Przewrócić ostrożnie
papier na blacie i powoli oderwać papier od ciasta. Ponownie przełożyć ciasto
na drugą stronę, tak aby nierówna część była na wierzchu. W między czasie
mrożonkę przygotować według przepisu na opakowaniu.
Serek (można wymieszać z posiekanym koperkiem) rozsmarować grubą warstwą na
cieście szpinakowym. Na serku ułożyć wcześniej przygotowane wystudzone warzywa.
Zawinąć w roladę i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Przed podaniem
pokroić w grube krążki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz