sobota, 2 kwietnia 2016

Wiosenna galaretka z warzywami i szynką





Po 4 łyżki pokrojonej w kostkę marchewki, groszku zielonego, ziemniaków oraz kukurydzy
3-4 grubsze plastry szynki
5jajek
6-7 łyżek majonezu z dodatkiem 3-4 łyżek sosu tatarskiego Develey
200 ml rosołu,
6 łyżeczek zwykłej żelatyny
10 łyżek śmietany 30% - 36%
sól i czarny pieprz do smaku




Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo, obrać i wystudzić. Groszek zielony, najlepiej mrożony ( wtedy ma piękny kolor) przelać tylko gorącą wodą na sicie, nie gotować. Zostawić do wystudzenia. Szynkę pokroić w grubszą kostkę. Ugotowane ziemniaki i marchewkę pokroić w kosteczkę.
W gorącym rosole rozpuścić zwykłą żelatynę i pozostawić do lekkiego wystudzenia. Jeśli nie mamy rosołu można użyć żelatynę z przyprawami, która jest już przyprawiona. Śmietankę połączyć z  sosem, mieszając połączyć z bulionem z żelatyną oraz warzywami.
Podłużną formę wyłożyć folią spożywczą, na dnie ułożyć gotowane jajka, zalać przygotowaną masą, wstawić do lodówki do stężenia. Moja siedziała w lodówce przez noc. Po wyjęciu z lodówki ułożyć na półmisku i dowolnie udekorować.
Zamiast szynki równie dobrze można użyć wędzonego łososia













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz