sobota, 16 kwietnia 2016

Ciasto maślankowe z owocami

  


Bardzo smaczne a zarazem bardzo proste ciasto maślankowe, które można upiec z dowolnymi owocami. Idealnie pasuje do śliwek, truskawek, rabarbaru czy jabłek. U mnie tym razem z brzoskwiniami z puszki

Składniki:

2,5 szklanki mąki pszennej
4 jajka
3/4 szklanki oleju
1 szklanka maślanki w pokojowej temperaturze
1 szklanka cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Dodatkowo na kruszonkę:

1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki cukru + łyżeczka cukru waniliowego
0,5 kostki margaryny do pieczenia

Należy pamiętać aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

Wykonanie:

Jajka z cukrem dokładnie ubić mikserem na  puszystą masę. Dodać maślankę oraz olej.
Następnie dodać  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i już ręcznie za pomocą łyżki całość wymieszać. Wylać ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na cieście wyłożyć owoce oraz kruszonkę. Piec w 180stopniach około 40 minut, każdy piekarnik piecze trochę inaczej więc najlepiej sprawdzać ciasto patyczkiem.
 






3 komentarze:

  1. ciasto super ,wszyscy mysleli ,że to drozdzowe.....PYCHA.Pierwszy raz ciasto na jogurcie mi wyszło,zawsze był zakalec (y)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało :) Bardzo proszę o zdjęcie, to umieszczę je w galerii zdjęć czytelników bloga. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)

      Usuń
  2. niestety nie zdążyłam zrobić,nastepnym razem :)

    OdpowiedzUsuń